Obmedzenie zásahov do pôrodu

30. januára 2017, Lenka, Pôrod

Pri nízkorizikovom tehotenstve by pôrodníci a ďalší poskytovatelia starostlivosti o rodičku mali zvážiť zásahy do pôrodu ako najnovšie zverejnila The American College of Obstetricians and Gynecologists  (ACOG).

Praktici dbajú na záujmy rodičiek a detí, ale v mnohých prípadoch sú ich záujmy obmedzované kvôli relatívne zbytočným zásahom do pôrodu alebo používaniu techník na kontrolu pôrodu. „Tieto nové odporúčania ponúkajú poskytovateľom starostlivosti možnosť prehodnotiť nutnosť pôrodníckych praktík, ktoré majú len neistú výhodu u žien s nízkym rizikom pri pôrode. Ak je to vhodné, poskytovatelia sú vyzývaní, aby zvážili využitie prístupov s nižším počtom zásahov pri zdravom tehotenstve, aby zvýšili spokojnosť žien s pôrodom.“ ako sa vyjadril Jeffrey L. Ecker , MD, vedúci oddelenia v Massachusetts General Hospital.

Čo znamená „nízkorizikové“ sa bude líšiť v závislosti od konkrétnej rodiacej ženy a medicínskych podmienok, ale všeobecne zahŕňajú klinický scenár, kedy žena rodí v plánovanom termíne a má nekomplikovaný priebeh tehotnosti. U týchto žien v raných fázach pôrodu treba popracovať na ich upokojení, pričom zdravotníci môžu zvážiť oneskorenú hospitalizáciu, kým je rodička otvorená na päť až šesť centimetrov. Rodičky, u ktorých sa pôrod vyvíja normálne a nevyžaduje vnútorné monitorovanie plodu, nie je nutné umelo praskať plodové obaly. V prípade, že u rodičky príde v termíne pôrodu k predčasnému odtoku plodovej vody, zdravotník môže namiesto vyvolávania pôrodu zvoliť vyčkávaciu taktiku, ak nie sú prítomné žiadne dôvody na urýchlenie pôrodu, či už zo strany matky alebo dieťaťa.

Odporúčania tiež zdôrazňujúujú, že ženy majú prospech z nepretržitej citovej podpory a využívaní nefarmakologických metód tlmenia bolesti. Podpora poskytovaná vyškolenými zdravotnými pracovníkmi alebo dulami bola spojená so zlepšením pôrodných výsledkov, vrátane skrátenia dĺžky pôrodu a menším počtom cisárskych rezov. Okrem ponúkania liekov alebo epidurálnej anestézie (PEDA), kvôli zmierneniu bolesti pri pôrode, by lekári mohli ponúknuť ženám ďalšie techniky, ako je masáž, ponorenie do vody v prvej dobe pôrodnej alebo relaxačné techniky. Úplná absencia a odstránenie bolesti, nie je to jediné, čo má pre rodičky hodnotu. Skôr než len sledovanie stupnice bolesti je odporúčané hodnotiť pôrod aj z ďalších faktorov.

„Techniky ako je epidurálna anestéza (PEDA) síce môžu zmierniť bolesť, ale nemusia zmierniť úzkosť alebo utrpenie,“ povedal Tekoa L. King, CNM, MPH, člen ACNM. „Poskytovanie citovej podpory a jej mechanizmov preukázali pozitívne výsledky, preto sa odporúča, aby zdravotníci dodržiavali včlenenie podporných osôb (otecko, kamarátka, dula, matka..). Táto stratégia je prospešná pre rodičky a nákladovo efektívnejšia pre nemocnice práve kvôli nižšiemu počtu cisárskych rezov a skráteniu dĺžky pôrodu. Je dôležité, aby pôrodné asistentky, pôrodníci a ďalší personál podporovali ženy pri pôrode citovo aj fyzicky. „

K ďalším odporúčaniam pre nízkorizikové tehotenstvá patrí možnosť prerušovaného, namiesto neustáleho monitorovania srdcového tepu plodu, tzv. CTG záznamom (pokiaľ je to možné), taktiež časté zmeny polohy pri pôrode môžu pomôcť rodičke a napomahájú optimálnej polohe dieťaťa. Ďalšie z odporúčaní je dopriať žene, aby používala vlastnú techniku tlačenia.

Stanovisko výboru, „Prístupy k obmedzeniu zásahu počas pôrodu,“ # 687 bude k dispozícii vo februári 2017 vo vydaní gynekológie a pôrodníctva.

www.acog.org

 

Žiaľ, v poslednom čase je pre mňa nemožné prihlásiť sa do debaty, takže v prípade akýchkoľvek postrehov ma kontaktujte:     https://www.facebook.com/aporodna/