Výpočet termínu pôrodu

26. decembra 2016, Lenka, Pôrod Tehotenstvo

Ako si sama vypočítate termín pôrodu?

Tak čo mamička, ako dlho budete čakať kým Vám v rukách spočinie zázrak života? 9 mesiacov, tak vás to učili v škole, nemýlim sa? V skutočnosti je to s tým termínom o niečo komplikovanejšie, ale nebojte sa. Spolu to zvládneme a na najbližších riadkoch vám vysvetlím ako vám lekár vypočítava termín pôrodu. Môžete to skúsiť aj sama.

Na úvod trochu teórie

Tehotenstvo v skutočnosť netrvá 9 ale 10 mesiacov. Nie však tých, ktoré máme v kalendári, ale tzv. lunárnych. Jeden lunárny mesiac má 28 dní.  Jednoduchou matematikou sa tak dostávame k tomu, že v ideálnych podmienkach  prejde od momentu počatia až po pôrod 280 dní.

To sú ale ideálne podmienky. Tak ako každá z nás nedostane menštruáciu s presnosťou švajčiarskych hodiniek každých 28 dní, tak ani každé tehotenstvo netrvá presne rovnako. Výpočet je preto orientačný a dieťatko narodené v presnom termíne je skôr náhoda ako pravidlo. Tak či onak je aj tento odhad veľmi dôležitý. Lekár vám podľa neho plánuje vyšetrenia, ktoré sa viažu na určité obdobie tehotenstva. Alebo dokáže odhadnúť kedy je už lepšie ba priam nutné ďalej nečakať a pôrod vyvolať.

 

A teraz prax

Termín pôrodu vieme vypočítať tromi spôsobmi – podľa poslednej menštruácie, dátumu úspešného pohlavného styku alebo podľa ultrazvuku. Prvé dva spôsoby zvládnu nedočkavé mamičky hravo aj samé.

 

  1. Termín pôrodu podľa menštruácie

Základný a dôležitý dátum je prvý deň poslednej menštruácie. K tomuto dňu potom lekár pripočíta 7 dní, odráta 3 mesiace a priráta 1 rok. Ak je menštruačný cyklus iný ako 28 dní, pripočítame alebo odpočítame rozdiel v dĺžke vášho cyklu. Trochu veľa čísel, že? Pozrime sa teda na pôrodnú matematiku inak:

Prvý deň poslednej menštruácie:  21.10.2016

21.10.2016 + 7 dní = 28.10.2016

28.10.2016 – 3 mesiace = 28.7.2016

28.7.2016 + 1 rok = 28.7.2017

Predpokladaný termín pôrodu pri 28-dňovom menštruačnom cykle ženy je 28.7.2017

Ak však mávate menštruačný cyklus napríklad bežne 33-dňový, pripočítajte k výslednému dátumu 5 dní (rozdiel vášho cyklu oproti 28-dňovému). Naopak, ak je váš menštruačný cyklus 25-dňový, odpočítajte od daného dátumu 3 dni.

 

  1. Kedy ste sa milovali?

Tento výpočet termínu pôrodu je najčastejší. Dá sa to ale aj inak. Pre mamičky s dobrou pamäťou alebo zápisníkom ponúkam aj možnosť vypočítať si termín podľa pohlavného styku. Stačí k nemu pripočítať 268 dní (12dní cyklu, kedy dozrieva vaše vajíčko sa nezapočítava). Tento dátum je ďalší pravdepodobný termín pôrodu.

 

  1. Ultrazvuk

Tretí spôsob bez lekára nezvládnete a je najdôležitejší. Robí sa pomocou ultrazvuku. Prvé vyšetrenie vám lekár naplánuje štandardne v 8-12-tom týždni tehotenstva. Je možné, že lekár vám vďaka tomuto vyšetreniu bude postupne termín pôrodu upravovať. Smerodajné sú totiž pre neho veľkosť a rast bábätka v brušku. „Odrazový mostík“ pre výpočet je ale práve výsledok prvého ultrazvuku. Ak je rozdiel medzi termínom podľa poslednej menštruácie a podľa ultrazvuku väčší ako 7 dní, riadime sa práve ultrazvukovým výpočtom.

 

Bonusový výpočet na záver

Existuje ešte jeden spôsob ako odhadnúť termín pôrodu. Podľa prvých pohybov bábätka. Keďže tento spôsob má ale malú výpovednú hodnotu, nezaradila som ho do „štandardnej trojice“.

Prvorodičky cítia prvé pohyby dieťatka okolo 20. týždňa tehotenstva, mamičky, ktoré už predtým rodili to cítia ešte skôr – okolo 18-tého týždňa. Veľa ale závisí aj od psychického naladenia, či od toho ako poznáte a vnímate vlastné telo, jeho konštrukciu.