Spôsobilosť pôrodných asistentiek

17. decembra 2016, Lenka, Pôrodná asistentka

 

V minulosti boli pôrodné asistentky vo svojej činnosti samostatné. Ich práca spočívala v pomoci a podpore zdravým tehotným i rodiacim ženám ako aj šestonedieľkam, pri rozvíjaní dojčenia, rovnako aj v starostlivosti o novorodenca. Komplikované, či patologické stavy boli v rukách doktorov.

V predchádzajúcom storočí sa postavenie pôrodných asisteniek dramaticky zmenilo. Starostlivosť v plnej miere prebrali doktori. Celá tehotenská a pôrodná starostlivosť sa začala sústreďovať z domáceho prostredia do nemocníc. Z pôrodných asistentiek sa stali len realizátorky doktorských pokynov.

Postupom času sa z nemocníc stali masové výrobne detí, kde sa nehľadí na každú rodičku individuálne, podľa jej prianí a potrieb. Skôr prevažujú snahy všetky rodičky zapasovať do presných šablón. Preto sa netreba čudovať „pôrodnej turistike“, či rastúcemu počtu domácich porodov na Slovensku. Stále početnejšia skupina žien nechce byť len pasívnymi prijímateľkami zdravotnej starostlivosti. Chcú sa stať partnermi. Potrebujú byť rešpektované vo svojej jedinečnosti. Podporované a plne informované o svojoch rozhodnutiach

Na Slovensku je pôrodná asistentka plne spôsobilá dohliadať na bezproblémovým tehotenstvom, pôrodom i popôrodným obdobím. Otázne je, či jej je na to poskytnutý priestor.