Dula vs pôrodná asistentka

14. decembra 2016, Lenka, Pôrodná asistentka

 

Duly a pôrodné asistentky sú verejnosťou zväčša vnímané rovnocenne, čo je veľký omyl.

Dula je NEZDRAVOTNÍK s úspešne absolvovaným víkendovým kurzom. Na konci kurzu musí odovzdať záverečnú písomnú prácu, prejsť certifikačnou skúškou a byť pri minimálne dvoch doprevádzaných pôrodoch. Poskytuje žene oporu pri pôrode, avšak neposkytuje zdravotnú starostlivosť a nesmie zasahovať do kompetencií zdravotníckeho personálu. Z môjho hľadiska je to vhodný zástupca otecka pri pôrode.

Pôrodná asistentka ovláda a samostatne poskytuje individuálnu starostlivosť o ženu celostne, najmä v období tehotenstva, počas pôrodu a v popôrodnom období. 

Absolvovala vyššie odborné vzdelanie, vysokoškolské vzdelanie alebo vzdelanie v odbore ženská sestra. Nasledujú špecializačné štúdia vrátane celoživotného vzdelávania.
Pôrodná asistentka získava aktívnu účasť žien, ich rodín, špecifických skupín a komunít žien v procese udržiavania a podpory zdravia, liečby a starostlivosti, sleduje potrebu starostlivosti o ženu, vrátane edukácie žien, ich rodín, špecifických skupín a komunít žien, vo vzájomnej spolupráci zabezpečuje maximálnu kvalitu starostlivosti v súlade s etickými princípmi, právami pacientov a detí s dôrazom na maximálnu kvalitu a výkonnosť. Je schopná kriticky myslieť a pracovať s výsledkami aktuálnych výskumov.
Povolanie pôrodnej asistentky podmieňuje registrácia alebo licencia na výkon samostatnej praxe vydanej Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek.

Rozdiel medzi pôrodnou asistentkou a dulou je teda jasný. Dula je laik, kým pôrodná asistentka je zdravotnícky pracovník.