Založ si blog

Kedy je optimálny čas na dieťatko?

 

 Mnohé z vás určite premýšľali nad touto otázkou. A pri najväčšej chuti a najlepšej vôli to občas dopadne celkom inak. Ideálnych podmienok určujúcich vhodný čas pre tehotenstvo býva skutočne veľa. Od kariérnych, cez vzťahové, ekonomické, sociálne… Ale ak máte stabilného partnera, prácu, máte zabezpečené aspoň základné životné podmienky, máte chuť mať dieťatko, prečo nie?
Vek 
Z biologického hľadiska doktori odporúčajú neodkladať materstvo príliš dlho. Obdobie, kedy žena fyzicky a mentálne dozrieva a je pripravená mať rodinu je 18-25 rokov. S pribúdajúcim vekom nám klesá možnosť spontánneho oplodnenia a zvyšuje sa riziko komplikácií.
Ekonomická situácia
Tehotenstvo nám do vyššieho veku posúva aj  ekonomické zabezpečenie, ktoré je veľmi individuálne. So svojou materiálnou situáciou bývame spokojné medzi 25.- 35.tym rokom života. Bežná domácnosť minie 12-25% svojho príjmu na veci spojené s dieťatkom, pokiaľ ste spokojní, smelo do toho.
Ako je to s plodnosťou?
Od skončenia fyzického vývoja do cca 30-tky by malo naše oplodnenie prebehnúť bezproblémovo. Po 30.tom roku sa však vaječníky rýchlejšie vyčerpávajú a tým sa znižuje plodnosť, ktorá sa značne prehlbuje v 35.ke a naďalej výrazne klesá.
Aký vplyv má vyšší vek na tehotenstvo?
U mladšej prvorodičky zväčša prebieha tehotenstvo bezproblémovo, kým u 40.tničky treba myslieť na viaceré potenciálne komplikácie. Staršie ženy častejšie vstupujú do tehotenstva s už prebiehajúcimi ochoreniami ako cukrovkou, vysokým krvným tlakom, poruchou zrážanlivosti krvi… Rovnako viac sa u nich prejavuje cukrovka zapríčinená tehotenstvom, ochorenia pečene, stúpajúci krvný tlak, ochorenia obličiek.. Vo vyššom veku mávame väčší výskyt spontánnych potratov. Častejšie sa tu vyskytuje aj nedostatočná výživová schopnosť placenty.
Čím sme staršie, tým menej sú tkanivá odolné proti rôznym mutagénnym (gény ovplyvňujúcim) faktorom a vo väčšom meradle prichádza k náhodnej mutácii.
 Bábätká starších matiek bývajú častejšie postihnuté Downovým syndrómom (neliečiteľné chromozómové ochorenie). Vo veku 40 rokov stúpa riziko tohto ochorenia na 1: 109.
Ako je to s pôrodom vo vyššom veku?
Vo vyššom veku sú pre nás náročnejšie posledné týždne tehotenstva. Ako staršie rodíme o niečo skôr. Vekom sa nám rovnako znižuje pružnosť pôrodných ciest vedúca k poruchám otvárania a teda k častejšiemu ukončeniu tehotenstva cisárskym rezom. Zväčša si cisársky rez vypýtajú aj samotné maminky, ktoré sú vekom úzkostlivejšie. Pôrody rodičiek po 40.tke bývajú dlhšie. Bábätká takýchto žien mávajú nižšiu pôrodnu hmotnosť.
Takže skúste materstvo veľmi neodkladať a nech už pre vás príde vhodný čas kedykoľvek, prajem vám najmä veľa zdravia.

Obmedzenie zásahov do pôrodu

30.01.2017

Pri nízkorizikovom tehotenstve by pôrodníci a ďalší poskytovatelia starostlivosti o rodičku mali zvážiť zásahy do pôrodu ako najnovšie zverejnila The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Praktici dbajú na záujmy rodičiek a detí, ale v mnohých prípadoch sú ich záujmy obmedzované kvôli relatívne zbytočným zásahom do pôrodu alebo používaniu [...]

Pohodlie domova alebo pôrodnica?

26.01.2017

Posledné roky sa v médiách mimoriadne často skloňuje téma domácich pôrodov. Nastal čas návratu do našej minulosti? Legislatíva sa na to pozerá šalamúnsky. Domáci pôrod nie je na Slovensku nijak právne upravený. Sto právnikov, stojeden názorov. Jeden výklad hovorí, že oficiálne a plánovane takto rodiť by žena nemala. Na druhej strane, čo nie je v zákone [...]

Povinné vyšetrenia v tehotenstve

17.01.2017

Milé tehuľky, NIJAKÉ povinné vyšetrenia v tehotnosti nie sú zákonom pevne stanovené. Každé vyšetrenie, vám lekár ponúka alebo odporúča, pričom ešte pred samotným výkonom musíte lekárovi podpísať tzv. Informovaný súhlas. Vyšetrenia máte samozrejme právo odmietnuť, čo však musí byt rovnako zaznamenané vo vašej zdravotnej dokumentácii a potvrdené vaším [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Lenka

Som pôrodná asistentka s vysokoškolským diplomom a špecializáciou. Desať rokov pracujem na pôrodníckej klinike s čerstvými mamičkami. Individuálne študujem aj alternatívne cesty tehotenstvom, píšem blogy a mamičkám ponúkam pomoc v tehotenstve aj po ňom. Čo môžem urobiť pre Vás? Každé tehotenstvo, matka aj dieťa sú osobité. V nemocniciach aj ambulanciách, kde má zdravotnícky personál často plné ruky práce nie je priestor na vysvetľovanie, učenie, individuálnu pomoc. Mnohé by pri tom mamičkám pomohlo k bezstarostnejšiemu tehotenstvu, pôrodu aj starostlivosti o bábätko. S tým Vám viem pomôcť ja. Neznamená to, že nebudete chodiť k lekárovi. Ja Vás ale tehotenstvom môžem sprevádzať. Zodpoviem otázky o zdraví aj pocitoch. Otázky, ktoré sa možno lekára hanbíte opýtať, v poradni na ne žiaľ nie je čas, alebo Vám napadnú neskoro večer a bez odpovede nezaspíte. Bola som pri mnohých pôrodoch, desať rokov sa starám o mamičky a bábätká v pôrodnici. Počas mojej praxe som pochopila, že každá mamička, dieťa, pôrod aj dni po ňom sú intímne, individuálne a nesmierne dôležité. Nový život je zázrak a pri tomto zázraku vám chcem aj naďalej pomáhať. www.facebook.com/aporodna/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 97214x
Priemerná čítanosť článkov: 7478x

Autor blogu

Odkazy