Založ si blog

Povinné vyšetrenia v tehotenstve

 

Milé tehuľky,

NIJAKÉ povinné vyšetrenia v tehotnosti nie sú zákonom pevne stanovené. Každé vyšetrenie, vám lekár ponúka alebo odporúča, pričom ešte pred samotným výkonom musíte lekárovi podpísať tzv. Informovaný súhlas.
Vyšetrenia máte samozrejme právo odmietnuť, čo však musí byt rovnako zaznamenané vo vašej zdravotnej dokumentácii a potvrdené vaším podpisom.
Jediné, čo musíte (aj to z pohľadu nárokovateľnosti si Príspevku pri narodení dieťaťa a Pomoci v hmotnej núdzi) je od 4.tého mesiaca tehotenstva raz mesačne navštíviť svojho gynekológa.
  • Príspevok pri narodení dieťaťa
  • Prídavok na dieťa
  • Rodičovský príspevok

 

 

Čím vás samozrejme nenabádam tehotenské vyšetrenia odmietať. Len vám chcem pripomenúť, že je to stále vaše telo, pocity a zodpovednosť.

Obmedzenie zásahov do pôrodu

30.01.2017

Pri nízkorizikovom tehotenstve by pôrodníci a ďalší poskytovatelia starostlivosti o rodičku mali zvážiť zásahy do pôrodu ako najnovšie zverejnila The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Praktici dbajú na záujmy rodičiek a detí, ale v mnohých prípadoch sú ich záujmy obmedzované kvôli relatívne zbytočným zásahom do pôrodu alebo používaniu [...]

Pohodlie domova alebo pôrodnica?

26.01.2017

Posledné roky sa v médiách mimoriadne často skloňuje téma domácich pôrodov. Nastal čas návratu do našej minulosti? Legislatíva sa na to pozerá šalamúnsky. Domáci pôrod nie je na Slovensku nijak právne upravený. Sto právnikov, stojeden názorov. Jeden výklad hovorí, že oficiálne a plánovane takto rodiť by žena nemala. Na druhej strane, čo nie je v zákone [...]

Kedy je optimálny čas na dieťatko?

22.01.2017

Mnohé z vás určite premýšľali nad touto otázkou. A pri najväčšej chuti a najlepšej vôli to občas dopadne celkom inak. Ideálnych podmienok určujúcich vhodný čas pre tehotenstvo býva skutočne veľa. Od kariérnych, cez vzťahové, ekonomické, sociálne… Ale ak máte stabilného partnera, prácu, máte zabezpečené aspoň základné životné podmienky, máte [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

Lenka

Som pôrodná asistentka s vysokoškolským diplomom a špecializáciou. Desať rokov pracujem na pôrodníckej klinike s čerstvými mamičkami. Individuálne študujem aj alternatívne cesty tehotenstvom, píšem blogy a mamičkám ponúkam pomoc v tehotenstve aj po ňom. Čo môžem urobiť pre Vás? Každé tehotenstvo, matka aj dieťa sú osobité. V nemocniciach aj ambulanciách, kde má zdravotnícky personál často plné ruky práce nie je priestor na vysvetľovanie, učenie, individuálnu pomoc. Mnohé by pri tom mamičkám pomohlo k bezstarostnejšiemu tehotenstvu, pôrodu aj starostlivosti o bábätko. S tým Vám viem pomôcť ja. Neznamená to, že nebudete chodiť k lekárovi. Ja Vás ale tehotenstvom môžem sprevádzať. Zodpoviem otázky o zdraví aj pocitoch. Otázky, ktoré sa možno lekára hanbíte opýtať, v poradni na ne žiaľ nie je čas, alebo Vám napadnú neskoro večer a bez odpovede nezaspíte. Bola som pri mnohých pôrodoch, desať rokov sa starám o mamičky a bábätká v pôrodnici. Počas mojej praxe som pochopila, že každá mamička, dieťa, pôrod aj dni po ňom sú intímne, individuálne a nesmierne dôležité. Nový život je zázrak a pri tomto zázraku vám chcem aj naďalej pomáhať. www.facebook.com/aporodna/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 96872x
Priemerná čítanosť článkov: 7452x

Autor blogu

Odkazy