Založ si blog

Mimomaternicové tehotenstvo

 

Nie každé tehotenstvo sa končí radostne. Niekedy môžete robiť všemožné a s bábätkom sa musíte predčasne rozlúčiť. Inej cesty niet. Tak je to aj pri mimomaternicovom tehotenstve, ktoré môže ohroziť aj váš život. Neodkladajte návštevu lekára – akonáhle máte podozrenie, že čakáte dieťa.

 

Mimomaternicové tehotenstvo: Čo to je?
Už z názvu je to jasné. Tehotenstvo mimo maternice. Ako vzniká? Po tom ako je vajíčko oplodnené sa presúva vajíčkovodom do maternice, ktorá mu postkytuje najlepšie podmienky pre vývoj a rast. Táto cesta mu trvá asi 2-3 dni. Niekedy to ale nestihne. A namiesto maternice sa uhniezdi vo vajíčkovode (99% prípadov), na vaječníku (0,5% prípadov), v brušnej dutine (0,1% prípadov) alebo na krčku maternice (veľmi raritné). Takéto prípady voláme mimomaternicové tehotenstvo. Štatisticky sa to stáva jednej žene zo stovky. V poslednom období, ale prípadov pribúda. Najčastejšie sa to deje mladým 20-30-ročným ženám. Môže sa však vyskytnúť v celom plodnom období.

 

Prečo práve „ja-ty-my“?
Vajíčko sa uhniezdi mimo maternice vtedy, keď nedokáže „prejsť“ čiastočne alebo úplne nepriechodným vajíčkovodom. Takým sa vajíčkovod stáva napríklad po pohlavných chorobách ako sú chlamýdie, či kvapavka. Po častých infekciách, kvôli nádorom, endometrióze (keď sa sliznica maternice objavuje mimo maternicu), vrodených vývojových chybách vajíčkovodov a poruchách ich peristaltiky, či po chirurgických zákrokoch. Určité riziko predstavujú aj umelé alebo spontánne potraty. Riziko vzniku infekcií a zrastov zvyšujú aj vnútromaternicové teliesky a pesar. Mimomaternicové tehotenstvo sa objavuje aj po umelom oplodnení. Nikto vám negarantuje, že keď sa vyhnete všetkému čo vyššie popisujem máte stopercentnú istotu. Prečo ale zbytočne riskovať? Hoci aj obyčajným sedením na studenom múriku…

 

Prejavy
Často sa stáva, že sa skončí samo o seba – žena včasne potratí ešte skôr akoby vôbec prišli na to, že sa embryo vyvíja mimo maternice. Zvyšnú väčšinu prípadov mimomaternicového tehotenstva odhalia lekári do 12-teho týždňa.
Vonkajšie prejavy bývajú vágne – meškajúca menštruácia, „špinenie“ krátko po nej, nejasné bolesti v celom podbrušku alebo na jednej strane, bolesť ktorá vystreľuje až do lopatiek a ramien. Napnuté brucho, mimoriadne citlivé na dotyk.
Bez ohľadu na to, či ste alebo nie ste v rizikovej skupine – je naozaj dôležité aby ste šli k lekárovi keď zistíte, že ste tehotná alebo máte podozrenie. Pri mimomaternicovom tehotenstve môže ísť o život – môže vám prasknúť vajíčkovod (má to ťažké komplikácie) a preto je nutné takéto tehotenstvo čo najskôr odhaliť. Gynekológ vám skontroluje a sleduje hladinu hCG (ak v prvom trimestri klesá svedčí to o hroziacom potrate alebo odumretí plodu). Nasleduje vaginálny ultrazvuk (s plným močovým mechúrom, zisťuje prítomnosť embrya v maternici) a potom „ručné“ vyšetrenie – pohmatom. Lekár tak najlepšie zistí citlivosť na bolesť alebo nahmatá hrčku v oblasti vajíčkovodu (teda mimomaternicové tehotenstvo).

 

Liečba
Žiaľ, v súčasnosti neexistuje žiadny spôsob ako by sa uhniezdené vajíčko dalo „presunúť“ do maternice. Jediná možnosť, ako tento stav riešiť, je tehotenstvo ukončiť. Je to ťažké, ale tu nie je priestor na úvahy. Pri mimomaternicovom tehotenstve hrozí, že vám praskne vajíčkovod a váš život reálne ohrozí krvácanie do brušnej dutiny.
Vždy keď má lekár podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo, mal by vás poslať na pozorovanie a dodiagnostikovanie do nemocnice. Mimomaternicové tehotenstvo definitívne potvrdí kontrola brušnej dutiny – laparoskopicky alebo operačne.

1. Laparoskopia: V celkovej anestézii lekár do brušnej dutiny zavedie optiku na pozorovanie. Vždy sa snaží aby bol rez čo najmenší. Čím menší zásah, tým menšie riziko ďalších komplikácií alebo mimomaternicových tehotenstiev. Zákrok trvá 30-45 minút.

2. Metotrexát: Medikamentózna liečba Metotrexátom pri mimomaternicovom tehotenstve býva buď celková alebo lokálna pri laparoskopii. Pôsobí na rýchlo sa deliace bunky. Pri jeho časovej náročnosti, možným vedľajším účinkom a neveľmi istým efektom sa u nás menej používa.

3. Laparotómia: Brušný rez, klasická operácia. Táto metóda sa dnes používa v akútnych prípadoch – keď už vajíčkovod praskne, žena silno krváca do brucha a má šok. Väčšina pracovísk volí odstránenie postihnutého vajíčkovodu spolu s mimomaternicovým tehotenstvom, pretože jeho ponechanie (vajíčkovodu) zvyšuje riziko návratu tohto životohrozujúceho stavu. Naviac je to možné len u niektorých pacientiek (podľa stavu) a býva zaťažený ďalšími rizikami.

 

Čo ďaľšie tehotenstvo?
Po prekonaní mimomaternicového tehotenstva je vhodné nechať si 3-4 mesiace na zotavenie a plánovať dieťatko neskôr. Riziko mimomaternicového tehotenstva je u vás o niečo väčšie, ale to neznamená, že sa o bábätko nemáte pokúšať.

Použitá literatúra:
Porodnictví- Zwinger
www.slovenskypacient.sk
www.myomy.cz

Obmedzenie zásahov do pôrodu

30.01.2017

Pri nízkorizikovom tehotenstve by pôrodníci a ďalší poskytovatelia starostlivosti o rodičku mali zvážiť zásahy do pôrodu ako najnovšie zverejnila The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Praktici dbajú na záujmy rodičiek a detí, ale v mnohých prípadoch sú ich záujmy obmedzované kvôli relatívne zbytočným zásahom do pôrodu alebo používaniu [...]

Pohodlie domova alebo pôrodnica?

26.01.2017

Posledné roky sa v médiách mimoriadne často skloňuje téma domácich pôrodov. Nastal čas návratu do našej minulosti? Legislatíva sa na to pozerá šalamúnsky. Domáci pôrod nie je na Slovensku nijak právne upravený. Sto právnikov, stojeden názorov. Jeden výklad hovorí, že oficiálne a plánovane takto rodiť by žena nemala. Na druhej strane, čo nie je v zákone [...]

Kedy je optimálny čas na dieťatko?

22.01.2017

Mnohé z vás určite premýšľali nad touto otázkou. A pri najväčšej chuti a najlepšej vôli to občas dopadne celkom inak. Ideálnych podmienok určujúcich vhodný čas pre tehotenstvo býva skutočne veľa. Od kariérnych, cez vzťahové, ekonomické, sociálne… Ale ak máte stabilného partnera, prácu, máte zabezpečené aspoň základné životné podmienky, máte [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Lenka

Som pôrodná asistentka s vysokoškolským diplomom a špecializáciou. Desať rokov pracujem na pôrodníckej klinike s čerstvými mamičkami. Individuálne študujem aj alternatívne cesty tehotenstvom, píšem blogy a mamičkám ponúkam pomoc v tehotenstve aj po ňom. Čo môžem urobiť pre Vás? Každé tehotenstvo, matka aj dieťa sú osobité. V nemocniciach aj ambulanciách, kde má zdravotnícky personál často plné ruky práce nie je priestor na vysvetľovanie, učenie, individuálnu pomoc. Mnohé by pri tom mamičkám pomohlo k bezstarostnejšiemu tehotenstvu, pôrodu aj starostlivosti o bábätko. S tým Vám viem pomôcť ja. Neznamená to, že nebudete chodiť k lekárovi. Ja Vás ale tehotenstvom môžem sprevádzať. Zodpoviem otázky o zdraví aj pocitoch. Otázky, ktoré sa možno lekára hanbíte opýtať, v poradni na ne žiaľ nie je čas, alebo Vám napadnú neskoro večer a bez odpovede nezaspíte. Bola som pri mnohých pôrodoch, desať rokov sa starám o mamičky a bábätká v pôrodnici. Počas mojej praxe som pochopila, že každá mamička, dieťa, pôrod aj dni po ňom sú intímne, individuálne a nesmierne dôležité. Nový život je zázrak a pri tomto zázraku vám chcem aj naďalej pomáhať. www.facebook.com/aporodna/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 97213x
Priemerná čítanosť článkov: 7478x

Autor blogu

Odkazy