Založ si blog

Krvné skupiny, Rh faktor a tehotenstvo

 

Zistila som, že mám s manželom rovnakú krvnú skupinu, “ ozvala sa mi s panikou jedna mladá žena. „Čo teraz? Bude to problém keď budeme chcieť dieťa? Môžeme spolu vlastne dieťa mať? Čítala som na fórach, že je to problém“ Dodala ešte panickejšie. Povery a mýty v hlave ešte podporuje „doktor Internet“ a modré koníky so scestnými diagnózami. Neriaďte sa tým. Tu je moja odpoveď:

Žijeme v 21.-om storočí.  To, čo bol kedysi problém dokáže riešiť moderná medicína. Rovnaká krvná skupina, ale problém nie je. To, čo vám, kedysi hovorila mamina platilo tak maximálne o Rh faktore. A aj to, je dnes už vyriešené. Ale poďme poporiadku:

Čo problém nie je ani nikdy nebol je kombinácia rovnakých krvných skupín. Je úplne jedno, či ste obaja 0, A, B, AB. V tomto ohľade je úplne jedno,  akú kombináciu krvných skupín máte. Nijaká kombinácia nespôsobí, že sa narodí poškodené bábätko alebo nastanú komplikácie. A rovnako nie je žiadna z kombinácií lepšia. Stručne povedané – chlapa si podľa krvnej skupiny naozaj vyberať nemusíte.

Čo problém mohol byť a už nie je sú tzv. Rh faktory. Krv vám vyšetrí gynekológ, najneskôr keď otehotniete. Kľúčové je, ak vám vyjde negatívny (-) Rh faktor. Vtedy musí doktor overiť aj faktor otca. Ak je pozitívny (+), vaše telo by si mohlo začať vytvárať protilátky proti dieťatku. Toto bol ten problém, o ktorom vám matky a staré matky rozprávali. Dnes ho vyrieši injekcia. Po vaginálnom pôrode sa odoberie a vyšetrí krvná skupina a Rh faktor vášho bábätka. Ak je dieťatko Rh pozitívne, pichnú vám injekciu (ľudský immunoglobulín anti-D). Po cisárskom reze dostanete dokonca väčšie množstvo aktívnej látky.

V oboch prípadoch sa to robí preto, že pôrodom alebo operáciou sa môže dostať do kontaktu krv matky a dieťaťa (pri cisárskom reze vo väčšej miere, preto vtedy pichajú aj viac účinnej látky). V zásade by ani toto nebol problém, až kým otehotniete druhý, tretí, štvrtý krát.. Protilátky, ktoré sa vo vašej krvi vytvorili po prvom pôrode by totiž mohli spôsobiť v ďalšom tehotenstve veľké komplikácie. Injekciu musíte dostať do 72 hodín od pôrodu.

Rovnako vám ju pichnú po odbere plodovej vody, spontánnom, či umelom potrate.

Takto som to vysvetlila aj mladej mamičke a panika ju prešla. Dúfam, že podobne je to aj u vás.

A ešte bonus na záver:

Dedičnosť krvných skupín a Rh faktora
   Výpočet pravdepodobných krvných skupín vášho dieťatka existujú jednoduché rovnice, avšak v tabuľke dolu máte rovno výsledky 🙂
Na zdedenie pozitívneho Rh faktora od jedného z rodičov má bábätko 50%-nú pravdepodobnosť.

2017-01-08_21-57-09

Obmedzenie zásahov do pôrodu

30.01.2017

Pri nízkorizikovom tehotenstve by pôrodníci a ďalší poskytovatelia starostlivosti o rodičku mali zvážiť zásahy do pôrodu ako najnovšie zverejnila The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Praktici dbajú na záujmy rodičiek a detí, ale v mnohých prípadoch sú ich záujmy obmedzované kvôli relatívne zbytočným zásahom do pôrodu alebo používaniu [...]

Pohodlie domova alebo pôrodnica?

26.01.2017

Posledné roky sa v médiách mimoriadne často skloňuje téma domácich pôrodov. Nastal čas návratu do našej minulosti? Legislatíva sa na to pozerá šalamúnsky. Domáci pôrod nie je na Slovensku nijak právne upravený. Sto právnikov, stojeden názorov. Jeden výklad hovorí, že oficiálne a plánovane takto rodiť by žena nemala. Na druhej strane, čo nie je v zákone [...]

Kedy je optimálny čas na dieťatko?

22.01.2017

Mnohé z vás určite premýšľali nad touto otázkou. A pri najväčšej chuti a najlepšej vôli to občas dopadne celkom inak. Ideálnych podmienok určujúcich vhodný čas pre tehotenstvo býva skutočne veľa. Od kariérnych, cez vzťahové, ekonomické, sociálne… Ale ak máte stabilného partnera, prácu, máte zabezpečené aspoň základné životné podmienky, máte [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Lenka

Som pôrodná asistentka s vysokoškolským diplomom a špecializáciou. Desať rokov pracujem na pôrodníckej klinike s čerstvými mamičkami. Individuálne študujem aj alternatívne cesty tehotenstvom, píšem blogy a mamičkám ponúkam pomoc v tehotenstve aj po ňom. Čo môžem urobiť pre Vás? Každé tehotenstvo, matka aj dieťa sú osobité. V nemocniciach aj ambulanciách, kde má zdravotnícky personál často plné ruky práce nie je priestor na vysvetľovanie, učenie, individuálnu pomoc. Mnohé by pri tom mamičkám pomohlo k bezstarostnejšiemu tehotenstvu, pôrodu aj starostlivosti o bábätko. S tým Vám viem pomôcť ja. Neznamená to, že nebudete chodiť k lekárovi. Ja Vás ale tehotenstvom môžem sprevádzať. Zodpoviem otázky o zdraví aj pocitoch. Otázky, ktoré sa možno lekára hanbíte opýtať, v poradni na ne žiaľ nie je čas, alebo Vám napadnú neskoro večer a bez odpovede nezaspíte. Bola som pri mnohých pôrodoch, desať rokov sa starám o mamičky a bábätká v pôrodnici. Počas mojej praxe som pochopila, že každá mamička, dieťa, pôrod aj dni po ňom sú intímne, individuálne a nesmierne dôležité. Nový život je zázrak a pri tomto zázraku vám chcem aj naďalej pomáhať. www.facebook.com/aporodna/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 97224x
Priemerná čítanosť článkov: 7479x

Autor blogu

Odkazy