Založ si blog

Keď ešte nenastal správny čas

 

Hoci sa venujem najmä tehuľkám a maminkám, uvedomujem si, že tehotenstvo je zodpovedná vec a nie každej žene automaticky tikajú biologické hodiny. Niektoré túžime po bábätku hneď, iné ešte nie. Dnes som sa s vami preto rozhodla podeliť o všetko, čo viem o ochrane pred otehotnením. Je normálne a v zásade zodpovedné rodičovstvo si plánovať. Metód na to je neúrekom. Prirodzené, bariérové, hormonálne, či chemické. Ich účinnosť a spoľahlivosť vyjadrujeme tzv. Pearlovým indexom (PI). Označuje koľko žien používajúc rovnakú antikoncepčnú metódu otehotnelo počas 1 roka (počet za vyjadruje na 100 žien). Teda čím nižšie číslo, tým vyššiu účinnosť má daná metóda. Aby ste vedeli, ktorá z nich vychádza štatisticky ako najúčinnejšia, Pearlov Index budem uvádzať na konci každého odstavca o danej forme antikoncepcie.

 V súlade s prírodou

Počítanie plodných dní, pozorovanie výtokov, milovanie s prestávkou. Existuje viacero metód kedy nemusíte ísť k lekárovi ani do drogérie, vzpierať sa svojmu vierovyznaniu alebo si škodiť. Sú to ale aj najmenej spoľahlivé spôsoby „ako neotehotnieť.“ Odporúčam ich skôr párom, ktoré sú čiastočne pripravené mať dieťatko.

1. Výpočet plodných a neplodných dní (Knausova-Oginova metóda): Plodnými dňami označujeme tú časť vášho cyklu, kedy je najväčšia šanca, že otehotniete. Prichádzajú v čase ovulácie, približne v strede celého cyklu. Ak teda žena menštruuje pravidelne každých 28 dní, plodné dni by mala mať medzi 11.-15-tym dňom od prvého dňa poslednej menštruácie (vrchol plodných dní je v takomto prípade medzi 13. – 14-tym dňom). Ak je váš cyklus iný ako 28-dňový, odpočítajte od jeho celkovej dĺžky 14 dní. Práve vtedy by ste mali byť najplodnejšia (napríklad pri 31 dňovom cykle to bude 17-ty deň). 

PI = 14-35

2. Sledovanie charakteru a viskozity hlienu (Billingsova metóda): Pozná to každá žena – tzv. výtok. Niekedy ho na nohavičkách nájdeme veľa, inokedy takmer nič. Nasledujúca metóda stojí práve na pozorovaní jeho množstva a kvality. Naše telo produkuje tzv. poševný sekrét a práve podľa jeho množstva vieme určiť plodné a neplodné dni. Spravidla to máva takýto priebeh: Tesne po menštruácii je poševného sekrétu najmenej, mávame tzv. suché dni, počas nich je šanca otehotnieť najmenšia, pretože sú s najväčšou pravdepodobnosťou neplodné. Potom prichádzajú „vlhké dni“. Ako v našom tele stúpa hladia estrogénu (v súvislosti s ovuláciou), hlienu stále pribúda a začína byť priesvitnejší, elastickejší, akoby tekutejší, až sa stane mazľavejší. S tým prichádza aj pocit vlhkosti „tam dole“. A ten má veľký význam. Práve potom akoby „utlo“, všetky vlhké pocity prestanú a vďaka tomu zistíte, že predchádzajúci deň bol najpodnejší. Dá sa to zistiť len spätne. ALE! Vysoko plodná ste ešte najbližšie tri dni. Z uvedeného vyplýva, že v strede cyklu počas vlhkého obdobia a ďalšie tri dni po ňom by si žena, ktorá nechce otehotnieť mala „dávať pozor“.

PI=15-24

3.  Meranie teploty (tzv. bazálnej teploty): Naša vnútorná teplota sa počas cyklu mení. Plodné dni rozoznáte tak, že vaša prirodzená teplota stúpa. Zväčša to býva jeden až dva dni po ovulácií. V tomto období si teda treba dávať pozor. Vnútorné stupne je najlepšie merať si ráno hneď po zobudení. V pošve, konečníku, či v podpazuší.

PI= 2-24

4. Prerušovaný pohlavný styk (coitus interruptus): Tak dámy, túto metódu poznáte azda všetky. Smola je, že je závislá od muža. Vyžaduje si jeho plnú sebakontrolu. V zásade ide o to, že počas vrcholu keď začína ejakulovať pohlavný styk preruší. To v chlapovi môže vyvolať veľkú nervozitu- celá zodpovednosť je totiž na ňom. Treba ale dodať, že aj keď je váš muž najdiscpilinovanejší milenec, prerušovaný sex neznamená stopercentnú istotu- Ešte pred samotnou ejakuláciou totiž z penisu vychádza niečo ako „čistiaca tekutina“ a tá obsahuje aj živé spermie. Pre ženu je ale na druhej strane táto metóda najbezpečnejšia – neprináša žiadne zdravotné riziko.

PI= 10-38

Prekazme to

Už z názvu vyplýva, že oplodneniu vytvárame prekážku. Teraz vám poviem o najznámejších metódach – tzv. bariérových. Kondómy, pesar, či vnútromaternicové teliesko. Zabraňujú priamemu stretnutie vajíčka a spermie. Ich spoľahlivosť závisí od správneho použitia. Nevýhoda je, že môžu výrazne zasahovať do toho ako si milovanie užijete. A niektoré majú aj zdravotné riziká…

1. Mužský kondóm: Najznámejšia, najdostupnejšia a najlacnejšia metóda. Jej veľký význam je, že ochráni pred tehotenstvom ale aj pred niektorými pohlavne prenosnými ochoreniami. Dôležité je prezervatív správne a včas nasadiť – ešte pred vniknutím do pošvy.

PI= 2-15

2. Pesar (vaginálna diafragma): čo to ten pesar je? Toľkokrát ste to počuli vo filme či seriály… Pesar je niečo ako ženský kondóm. Pred pohlavným stykom si ho nasadíte sama, dovnútra. Pár hodín po sexe zasa sama vyberiete. Ideálne je pesar používať spolu so spermicitídnymi látkami (gély, ktoré obsahujú látky, ktoré „zabíjajú“ spermie). O tejto metóde napíš viac – ako to vyzerá, či to bolí, či to žena alebo muž cítia atď, kde to kúpia, koľko to stojí…

PI= 2-15

3. Vnútromaternicové teliesko (IUD, DANA): Na toto už treba lekára. Vnútromaternicové teliesko odporúčajú najmä ženám po pôrode. Počas krátkeho zákroku v ambulancii ho gynekológ vloží priamo do maternice a nechá ho tam 3-5 rokov. Z pohľadu pohodlného sexu je to relatívne dobrá metóda, má však veľa rizík. Môžete mať dlhšiu menštruáciu, hrozia bolesti v podbrušku, zápaly, alebo ho vaše telo samo vylúči.

PI= 2-4

Chémia na spermie

Znie to trochu ako zo zlej reklamy na čistiaci prostriedok, nie je to však také hrozné. Počatiu sa dá zabrániť aj rôznymi roztokmi, ktoré obsahujú látky čo ničia spermie. Napíšem o nich iba v skratke. Nie sú veľmi spoľahlivé a navyše ani ideálne pre zdravie. Koniec koncov, chémia…

1. Vaginálne výplachy: Veľmi nespoľahlivé, pretože spermie sú rýchlejšie. Dokázateľne sú prítomné vo vajíčkovodoch už 90 sekúnd po ejakulácii.

PI= 10-41

2. Spermicídne gély, peny, čapíky, krémy:  Spoľahlivosť tkvie najmä v presnom dodržiavaní inštrukcií výrobcu. Vkladajú sa do pošvy pred samotným stykom. Najúčinnejšie je ich využitie s iným druhom antikoncepcie. Navyše môžu vyvolať silné alergické reakcie.

PI= 3-25

Hormóny naše každodenné (a ich paradox)

Ak si odmyslím chirurgické zákroky, hormonálne metódy patria medzi najúčinnejšiu formu antikoncepcie. Sú to antikoncepčné pilulky alebo náplasti. Keď som dnes napísala, že prerušovaná súlož závisí od zodpovednosti muža, hormonálne metódy si zas milé dámy vyžadujú disciplínu od nás. Aby sme pravidelne jedli tabletky, alebo menili náplasti. Pri pozornom užívaní majú účinnosť 99,7%.A ako to funguje? Hormóny spôsobujú, že si telo myslí, že je tehotné. Môžu sa vám dokonca zväčšiť prsia, zmeniť vnímanie pachov a chutí, ale aj znížiť chuť na sex. A prečo fungujú? Zabraňujú ovulácii. Krčok maternice navyše premenia na nepriechodný pre spermie (ovplyvňujú kvalitu sekrétu). Paradoxom je, že hoci tento druh antikoncepcie je najmenej vhodný pre mladé ženy, ktoré ešte nemali bábätko, používajú ho najčastejšie.

1. Kombinovaná a gestagénová antikoncepcia: Predpíše vám ju doktor, vo forme tabletiek. Dnes je na trhu naozaj široké spektrum produktov, lekár by vám mal odporučiť to najvhodnejšie. Pri ich používaní by ste nemali fajčiť. Hrozí totiž trombóza – môžu sa vytvoriť krvné zrazeniny a upchať dôležité miesta v tele. Aj mozog! Počas používania hormonálnej antikoncepcie by ste mali chodiť aj na pravidelné kontroly a odbery krvi.

PI= 0,1-3

2. Hormonálne náplasti, krúžky, podkožné telieskaAj tieto formy antikoncepcie by vám mal predpísať lekár. Na rozdiel tabletiek, sú tieto metódy šetrnejšie – obsahujú menej hormónov a obchádzajú tráviaci trakt. Sú jednoduchšie aj na pamäť – neužívate ich každý deň a dávku hormónov regulujú sami (napríklad podkožné teliesko vám implantuje lekár na tri roky, krúžky si zavediete sami do pošvy na obdobie troch týždňov)

PI= 0,1-3

3. Núdzová antikoncepcia (tabletka „po“): Jej účinnosť je priamo závislá na dľžke času, ktorý ubehol od pohlavného styku. Do 24 hodín je účinnosť 95%, pričom celkovo sa uvádza 85%. Môžete ju užiť do 72 hodín. Zabraňujedodetiu ajíčka, prípadne jeho uhniezdeniu v maternici. Nepôsobí na už uhniezné vajíčko, preto nemá 100% účinok.

Keď si treba ľahnúť pod nôž

Antikoncepcia sa dá zaviesť aj natrvalo. Tu už sa ale rozprávame o operáciách, pod narkózou. Tieto metódy sú pre mužov (vazektómia) a ženy (podviazanie vaječníkov). Tieto metódy odporúčam ľuďom, ktorí už nechcú mať deti. Sú totiž prakticky nezvratné. Platia tam dokonca zákonné obmedzenia.

Vazektómia (sterilizácia u muža)Ide o prerušenie, či podviazanie semenovodu. Ľudia si niekedy mylne myslia, že ide o odstránenie semenníkov. To je ale blud. V skutočnosti lekár operačne znepriechodní semenovody tak, aby sa spermie nedostali ďalej. Muž naďalej ejakuluje, ale bez spermií.

Podviazanie vaječníkov (chirurgické prerušenie vajíčkovodov): Ide o operačný zákrok. Podobne pri vazektómii mužovi znepriechodnia semenovody, žene pri tomto zákroku znepriedchodnia vajíčkovody, čiže vajíčko sa neuvoľní do maternice a nemôže byť oplodnené. Tento zákrok však krem iného obnáša riziko, že vznikne mimomaternicové tehotenstvo.

PI= 0,1-2,5

Použitá literatúra:

www.antikoncepcia.com

Gynekologické ošetrovateľstvo- A. Repková a kol.

Obmedzenie zásahov do pôrodu

30.01.2017

Pri nízkorizikovom tehotenstve by pôrodníci a ďalší poskytovatelia starostlivosti o rodičku mali zvážiť zásahy do pôrodu ako najnovšie zverejnila The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Praktici dbajú na záujmy rodičiek a detí, ale v mnohých prípadoch sú ich záujmy obmedzované kvôli relatívne zbytočným zásahom do pôrodu alebo používaniu [...]

Pohodlie domova alebo pôrodnica?

26.01.2017

Posledné roky sa v médiách mimoriadne často skloňuje téma domácich pôrodov. Nastal čas návratu do našej minulosti? Legislatíva sa na to pozerá šalamúnsky. Domáci pôrod nie je na Slovensku nijak právne upravený. Sto právnikov, stojeden názorov. Jeden výklad hovorí, že oficiálne a plánovane takto rodiť by žena nemala. Na druhej strane, čo nie je v zákone [...]

Kedy je optimálny čas na dieťatko?

22.01.2017

Mnohé z vás určite premýšľali nad touto otázkou. A pri najväčšej chuti a najlepšej vôli to občas dopadne celkom inak. Ideálnych podmienok určujúcich vhodný čas pre tehotenstvo býva skutočne veľa. Od kariérnych, cez vzťahové, ekonomické, sociálne… Ale ak máte stabilného partnera, prácu, máte zabezpečené aspoň základné životné podmienky, máte [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Lenka

Som pôrodná asistentka s vysokoškolským diplomom a špecializáciou. Desať rokov pracujem na pôrodníckej klinike s čerstvými mamičkami. Individuálne študujem aj alternatívne cesty tehotenstvom, píšem blogy a mamičkám ponúkam pomoc v tehotenstve aj po ňom. Čo môžem urobiť pre Vás? Každé tehotenstvo, matka aj dieťa sú osobité. V nemocniciach aj ambulanciách, kde má zdravotnícky personál často plné ruky práce nie je priestor na vysvetľovanie, učenie, individuálnu pomoc. Mnohé by pri tom mamičkám pomohlo k bezstarostnejšiemu tehotenstvu, pôrodu aj starostlivosti o bábätko. S tým Vám viem pomôcť ja. Neznamená to, že nebudete chodiť k lekárovi. Ja Vás ale tehotenstvom môžem sprevádzať. Zodpoviem otázky o zdraví aj pocitoch. Otázky, ktoré sa možno lekára hanbíte opýtať, v poradni na ne žiaľ nie je čas, alebo Vám napadnú neskoro večer a bez odpovede nezaspíte. Bola som pri mnohých pôrodoch, desať rokov sa starám o mamičky a bábätká v pôrodnici. Počas mojej praxe som pochopila, že každá mamička, dieťa, pôrod aj dni po ňom sú intímne, individuálne a nesmierne dôležité. Nový život je zázrak a pri tomto zázraku vám chcem aj naďalej pomáhať. www.facebook.com/aporodna/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 97149x
Priemerná čítanosť článkov: 7473x

Autor blogu

Odkazy