Založ si blog

Ako zistím, že čakám dieťa?

   Nasledujúce riadky venujem všetkým, ktoré sú zvedavé akými spôsobmi zistia, či čakajú dieťa. Verte, že príznakov je veľa. Niektoré sú stopercentné, iné môžu hraničiť s poverami, ale predsa… Poviem vám o všetkých, ktoré som študovala. Od vnútorných pocitov, cez radu aký tehotenský test a kedy ho robiť až po informácie o tom, čo vás čaká keď už zaklopete u lekára. Mimochodom, vedeli ste, že tehotenstvo vie gynekológ odhaliť oveľa skôr ako tehotenský test? Nie? Čítajte ďalej a dozviete sa viac o istých aj neistých príznakoch tehotenstva.

  • Neisté príznaky tehotenstva: Veľa slín, zvracanie aj zápcha

   Ženské telo je plné hormónov. Ovládajú našu látkovú výmenu, životné funkcie ale aj nálady a pocity. Prakticky okamžite po tom, ako počneme začnú práve hormóny robiť svoju prácu a telo aj myseľ sa začínajú meniť. Nemá to ale dramatický nástup a tak tieto zmeny vo víre povinností ľahko prehliadneme alebo „neriešime“. Najznámejšie sú: nevoľnosť, únava, malátnosť, zvracanie, závraty, kŕče v podbrušku, bolesti prsníkov či smtavnutie bradaviek a prsných dvorcov. Nastupuje náladovosť… Telo ale dáva signál o tehotenstve aj menej známymi spôsobmi – častejšie močíte, nastúpia hnačky alebo naopak zápcha. Mení sa vnímanie chutí a pachov, trpíte nafukovaním…
Na rovinu ale treba povedať, že všetky tieto príznaky ešte automaticky neznamenajú, že ste tehotná. Práve preto som ich nazvala neistými. Na druhej strane každá žena najlepšie pozná svoje telo. Berte ich, prosím, iba ako prvú iskričku.

  • Pravdepodobné príznaky tehotenstva

Stále nejde o príznaky 100% určujúce tehotnosť.

  Vynechanie menštruácie

   Tzv. „meškanie“ najčastejšie spôsobuje podozrenie, že je žena tehotná. Ideálny cyklus trvá 28 dní, nie je to však pravidlom. Opäť platí, že každá z nás pozná svoje telo najlepšie. Keď už ale menštruácia mešká niekoľko dní je na čase spraviť si tehotenský test (viac o tehotenských testoch Vám poviem už o pár riadkov nižšie)
Zložitejšie to už majú ženy, ktoré nemajú pravidelný cyklus. Je len na vašom zvážení a pocitoch, kedy je vhodný čas, použiť test.

   A teraz Vám odpoviem prečo som aj vynechanie menštruácie zaradila medzi tzv. „iskirčky“ v skupine neistých príznakov tehotenstva. Menštruácia je totiž potvora. Mama mojej kamarátky stále krvácala a to už mala tri mesiace pod srdcom dieťa. Pravda, bolo to skôr „krvičkovanie“ alebo špinenie, ale faktom je, že niektoré ženy v prvých mesiacoch tehotenstva naozaj mávajú pár dňové krvácania pripomínajúce pravidelný cyklus, či spomínané špinenie. Často si tento stav zazmieňajú a ani netušia, že čakajú bábo.

  Dvojtýždňová teplota „tam dole“

   Niektoré ženy už pri pokusoch otehotnieť pracujú s hodnotou tzv. bazálnej teploty (v stručnosti ide o pravidelné zisťovanie rannej teploty v pošve, vďaka ktorému žena napríklad zistí kedy má a nemá plodné dni). Takáto žena už zvykne poznať svoje priemerné „teploty“ a vie určiť tzv. hypertermickú fázu – teda obdobie kedy je jej vnútorné prostredie o čosi horúcejšie. Ak trvá viac ako 14 dní, môže to byť príznak tehotenstva. O to pravedpodobnejšie je to vtedy ak sa pripojí aj zväčšenie podbruška, napäté prsníky, výtok z bradaviek alebo tmavšie sfarbenie slizníc pošvy, čo zistíte už bežným pohľadom.

  Dve čiarky alebo ako s tehotenskými testami

   Tehotenským testom sa budeme venovať o niečo podrobnejšie – čo to je, ako funguje, kedy a podľa čoho ho urobiť. Všetko sa dozviete na nasledujúcich riadkoch.
Tehotenské testy zisťujú prítomnosť ľudského choriogonadotropínu (hCG) v krvi. Ak je prítomný, sfarbia sa na nich dve čiarky, v opačnom prípade jedna. Skutočne relevantnú odpoveď na to, či ste alebo nie ste tehotná, Vám test dá približne po dvoch týždňoch od úspešného pohlavného styku. Oplodnené vajíčko totiž musí ešte „precestovať“ maternicou, uhniezdiť sa a až potom sa začne vytvárať spomínaný hCG. Tento proces trvá dní 7-14 dní. Nie je teda možné spoľahlivo zistiť či ste tehotná 3 dni po styku, ako to sľubujú niektoré testy. Ak takéto testy predsa ukážu dve čiarky, otehotneli ste pravdepodobne skôr.

Ako vybrať správny test? Nie je dôležitá značka ani cena

   Pri výbere tehotenského testu je kľúčová jeho citlivosť. Mnohé dokážu zachytiť aj veľmi nízku koncentráciu hCG v moči a teda odpovedať vám na tú dôležitú otázku. Citlivosť je uvedená na krabičke. Platí pravidlo, že čím nižšie číslo (jednotka merania), tým je test citlivejší (v dnešnej dobe najcitlivejšie testy uvádzajú hodnotu 10mlU/ml). V zásade teda platí, že nie je dôležitá značka ani cena, ale citlivosť testu uvedená na obale.

Kedy testovať?
Veľa výrobcov uvádza, že ich testy je možné robiť kedykoľvek počas dňa a hodnoverne určia tehotenstvo. Nemožno povedať, že by klamali. Faktom ale je, že najviac hCG je v moči ráno. Preto ranným testovaním dostanete najpravdepodobnejšiu odpoveď.
Na záver treba dodať už len jediné – úroveň hCG v tele tehotnej mamičky v začiatkoch veľmi prudko narastá. Hodnota sa zdvojnásobuje každé 2-3 dni. V moči je nižšia ako v krvi. Suma sumarum teda pri tehotenských testoch odporúčam zvážiť nasledovné: citlivosť, časť dňa kedy si test urobíte a tiež dobu, ktorá prešla od možného oplodnenia.

  • Isté príznaky tehotenstva

   Nasledujúce riadky Vám prezradia čo a ako stopercentne potvrdí, že sa z Vás stane matka. A tiež odpoviem na otázku z úvodu tohto príspevku – že existuje možnosť ako hodnoverne zistiť tehotenstvo skôr ako z tehotenského testu. Takmer bezprostredne z krvi.
O hCG som už písala. Tvorí sa v tele 7-14 dní od oplodnenia. Zistiť sa dá v moči (nižšia koncentrácia) a v krvi (vyššia koncentrácia). Práve z krvi ho určuje lekár. Keďže v krvi je hCG viac, špeciálny test u lekára dokáže tehotenstvo odhaliť skôr ako komerčné testy z obchodov, ktoré sú kúpite väčšinou keď už mešká menštruácia. Krvný test v ultrarannom štádiu podozrenia ale nie je zadarmo, a tak je otázne, či vám netrpezlivosť stojí za minuté eurá.

Ultrazvuk – kedy sa robí?
Nezvratný dôkaz tehotenstva je aj vyšetrenie ultrazvukom, kde to už vidíme ako sa hovorí „čierne na bielom“ (v tomto prípade naopak:-) Vyšetrenie ultrazvukom odhalí prítomnosť tzv. plodového vajca od 4-5. týždňa tehotenstva. Od 6.-8. vie zachytiť aj akciu srdca plodu, čo je naozaj dôležitá méta.

Moje postrehy z praxe
V zásade platí, že žena by mala navštíviť svojho gynekológa do dvoch týždňov od vynechania menštruácie. Je potrebné určiť dôvod, pre ktorý sa menštruácia neobjavila. Nemusí to byť len tehotenstvo a ide predsa o zdravie.
Ak si spravíte tehotenský test a je pozitívny, je dôležité určiť, o aké tehotenstvo ide. Mimomaternicové v sebe nesie mnoho rizík.
V poslednom čase sa zvyšuje počet gynekológov, ktorí vám síce spravia odber krvi na vyšetrenie hCG, ale už menej ochotní sú spraviť ultrazvuk v počiatočných fázach tehotenstva. Má to svoje vysvetlenie – žena má silne prekrvené pohlavné orgány. Môžete potom začať zbytočne krvácať alebo špiniť. Preto je lepšie vyčkať čo najdlhšie.

Rada na záver – blahodárna kyselina listová
Ak ste ešte nezačali užívať kyselinu listovú a plánujete dieťa, je najvyšší čas. Pomáha zabrániť defektom neurálnej trubice u dieťatka. Vyskytujú sa už v rannej fáze tehotenstva, často vtedy keď mamička ešte ani nevie, že čaká dieťa. Preto je vhodné užívať kyselinu listovú už pred otehotnením. Jej nedostatok môže spôsobiť predčasný pôrod, nízku pôrodnú hmotnosť, či zvýšené riziko potratu v prvých týždňoch. Optimálna dávka je 400 mikrogramov, ale počas tehotenstva ju mnohí odporúčajú zvýšiť na 600 až 1000 mikrogramov denne. Najviac kyseliny listovej obsahuje brokolica, kapusta, špargľa, kuracia a morčacia pečeň, sója, koreňová zelenina, orechy, citrusy, droždie, fazuľa, reďkovka, paradajky, špenát, melón, maliny, čučoriedky.

   Vo svojom okolí nepoznám jedinú ženu ktorá by počas života „nechytila“ paniku alebo predčasnú radosť, že je „v tom“. Alebo ktorá keď v práci náhodou použila zázračnú vetu „je mi zle“ nemusela najbližší týždeň odpovedať, či je alebo nie je tehotná. Niektoré si povedia „kiežby“ iné spanikária už len pri predstave. Nech už ste ktorákoľvek, svoje telo a ja najlepšie poznáte sama. Treba len počúvať príznaky. A verte mi, sú tam od samého začiatku.

Obmedzenie zásahov do pôrodu

30.01.2017

Pri nízkorizikovom tehotenstve by pôrodníci a ďalší poskytovatelia starostlivosti o rodičku mali zvážiť zásahy do pôrodu ako najnovšie zverejnila The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Praktici dbajú na záujmy rodičiek a detí, ale v mnohých prípadoch sú ich záujmy obmedzované kvôli relatívne zbytočným zásahom do pôrodu alebo používaniu [...]

Pohodlie domova alebo pôrodnica?

26.01.2017

Posledné roky sa v médiách mimoriadne často skloňuje téma domácich pôrodov. Nastal čas návratu do našej minulosti? Legislatíva sa na to pozerá šalamúnsky. Domáci pôrod nie je na Slovensku nijak právne upravený. Sto právnikov, stojeden názorov. Jeden výklad hovorí, že oficiálne a plánovane takto rodiť by žena nemala. Na druhej strane, čo nie je v zákone [...]

Kedy je optimálny čas na dieťatko?

22.01.2017

Mnohé z vás určite premýšľali nad touto otázkou. A pri najväčšej chuti a najlepšej vôli to občas dopadne celkom inak. Ideálnych podmienok určujúcich vhodný čas pre tehotenstvo býva skutočne veľa. Od kariérnych, cez vzťahové, ekonomické, sociálne… Ale ak máte stabilného partnera, prácu, máte zabezpečené aspoň základné životné podmienky, máte [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná a neštandardná, odpovedal Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

Lenka

Som pôrodná asistentka s vysokoškolským diplomom a špecializáciou. Desať rokov pracujem na pôrodníckej klinike s čerstvými mamičkami. Individuálne študujem aj alternatívne cesty tehotenstvom, píšem blogy a mamičkám ponúkam pomoc v tehotenstve aj po ňom. Čo môžem urobiť pre Vás? Každé tehotenstvo, matka aj dieťa sú osobité. V nemocniciach aj ambulanciách, kde má zdravotnícky personál často plné ruky práce nie je priestor na vysvetľovanie, učenie, individuálnu pomoc. Mnohé by pri tom mamičkám pomohlo k bezstarostnejšiemu tehotenstvu, pôrodu aj starostlivosti o bábätko. S tým Vám viem pomôcť ja. Neznamená to, že nebudete chodiť k lekárovi. Ja Vás ale tehotenstvom môžem sprevádzať. Zodpoviem otázky o zdraví aj pocitoch. Otázky, ktoré sa možno lekára hanbíte opýtať, v poradni na ne žiaľ nie je čas, alebo Vám napadnú neskoro večer a bez odpovede nezaspíte. Bola som pri mnohých pôrodoch, desať rokov sa starám o mamičky a bábätká v pôrodnici. Počas mojej praxe som pochopila, že každá mamička, dieťa, pôrod aj dni po ňom sú intímne, individuálne a nesmierne dôležité. Nový život je zázrak a pri tomto zázraku vám chcem aj naďalej pomáhať. www.facebook.com/aporodna/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 97204x
Priemerná čítanosť článkov: 7477x

Autor blogu

Odkazy