Založ si blog

Výpočet termínu pôrodu


Ako si sama vypočítate termín pôrodu?

Tak čo mamička, ako dlho budete čakať kým Vám v rukách spočinie zázrak života? 9 mesiacov, tak vás to učili v škole, nemýlim sa? V skutočnosti je to s tým termínom o niečo komplikovanejšie, ale nebojte sa. Spolu to zvládneme a na najbližších riadkoch vám vysvetlím ako vám lekár vypočítava termín pôrodu. Môžete to skúsiť aj sama.

Na úvod trochu teórie

Tehotenstvo v skutočnosť netrvá 9 ale 10 mesiacov. Nie však tých, ktoré máme v kalendári, ale tzv. lunárnych. Jeden lunárny mesiac má 28 dní.  Jednoduchou matematikou sa tak dostávame k tomu, že v ideálnych podmienkach  prejde od momentu počatia až po pôrod 280 dní.

To sú ale ideálne podmienky. Tak ako každá z nás nedostane menštruáciu s presnosťou švajčiarskych hodiniek každých 28 dní, tak ani každé tehotenstvo netrvá presne rovnako. Výpočet je preto orientačný a dieťatko narodené v presnom termíne je skôr náhoda ako pravidlo. Tak či onak je aj tento odhad veľmi dôležitý. Lekár vám podľa neho plánuje vyšetrenia, ktoré sa viažu na určité obdobie tehotenstva. Alebo dokáže odhadnúť kedy je už lepšie ba priam nutné ďalej nečakať a pôrod vyvolať.

 

A teraz prax

Termín pôrodu vieme vypočítať tromi spôsobmi – podľa poslednej menštruácie, dátumu úspešného pohlavného styku alebo podľa ultrazvuku. Prvé dva spôsoby zvládnu nedočkavé mamičky hravo aj samé.

 

  1. Termín pôrodu podľa menštruácie

Základný a dôležitý dátum je prvý deň poslednej menštruácie. K tomuto dňu potom lekár pripočíta 7 dní, odráta 3 mesiace a priráta 1 rok. Ak je menštruačný cyklus iný ako 28 dní, pripočítame alebo odpočítame rozdiel v dĺžke vášho cyklu. Trochu veľa čísel, že? Pozrime sa teda na pôrodnú matematiku inak:

Prvý deň poslednej menštruácie:  21.10.2016

21.10.2016 + 7 dní = 28.10.2016

28.10.2016 – 3 mesiace = 28.7.2016

28.7.2016 + 1 rok = 28.7.2017

Predpokladaný termín pôrodu pri 28-dňovom menštruačnom cykle ženy je 28.7.2017

Ak však mávate menštruačný cyklus napríklad bežne 33-dňový, pripočítajte k výslednému dátumu 5 dní (rozdiel vášho cyklu oproti 28-dňovému). Naopak, ak je váš menštruačný cyklus 25-dňový, odpočítajte od daného dátumu 3 dni.

 

  1. Kedy ste sa milovali?

Tento výpočet termínu pôrodu je najčastejší. Dá sa to ale aj inak. Pre mamičky s dobrou pamäťou alebo zápisníkom ponúkam aj možnosť vypočítať si termín podľa pohlavného styku. Stačí k nemu pripočítať 268 dní (12dní cyklu, kedy dozrieva vaše vajíčko sa nezapočítava). Tento dátum je ďalší pravdepodobný termín pôrodu.

 

  1. Ultrazvuk

Tretí spôsob bez lekára nezvládnete a je najdôležitejší. Robí sa pomocou ultrazvuku. Prvé vyšetrenie vám lekár naplánuje štandardne v 8-12-tom týždni tehotenstva. Je možné, že lekár vám vďaka tomuto vyšetreniu bude postupne termín pôrodu upravovať. Smerodajné sú totiž pre neho veľkosť a rast bábätka v brušku. „Odrazový mostík“ pre výpočet je ale práve výsledok prvého ultrazvuku. Ak je rozdiel medzi termínom podľa poslednej menštruácie a podľa ultrazvuku väčší ako 7 dní, riadime sa práve ultrazvukovým výpočtom.

 

Bonusový výpočet na záver

Existuje ešte jeden spôsob ako odhadnúť termín pôrodu. Podľa prvých pohybov bábätka. Keďže tento spôsob má ale malú výpovednú hodnotu, nezaradila som ho do „štandardnej trojice“.

Prvorodičky cítia prvé pohyby dieťatka okolo 20. týždňa tehotenstva, mamičky, ktoré už predtým rodili to cítia ešte skôr – okolo 18-tého týždňa. Veľa ale závisí aj od psychického naladenia, či od toho ako poznáte a vnímate vlastné telo, jeho konštrukciu.

Obmedzenie zásahov do pôrodu

30.01.2017

Pri nízkorizikovom tehotenstve by pôrodníci a ďalší poskytovatelia starostlivosti o rodičku mali zvážiť zásahy do pôrodu ako najnovšie zverejnila The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Praktici dbajú na záujmy rodičiek a detí, ale v mnohých prípadoch sú ich záujmy obmedzované kvôli relatívne zbytočným zásahom do pôrodu alebo používaniu [...]

Pohodlie domova alebo pôrodnica?

26.01.2017

Posledné roky sa v médiách mimoriadne často skloňuje téma domácich pôrodov. Nastal čas návratu do našej minulosti? Legislatíva sa na to pozerá šalamúnsky. Domáci pôrod nie je na Slovensku nijak právne upravený. Sto právnikov, stojeden názorov. Jeden výklad hovorí, že oficiálne a plánovane takto rodiť by žena nemala. Na druhej strane, čo nie je v zákone [...]

Kedy je optimálny čas na dieťatko?

22.01.2017

Mnohé z vás určite premýšľali nad touto otázkou. A pri najväčšej chuti a najlepšej vôli to občas dopadne celkom inak. Ideálnych podmienok určujúcich vhodný čas pre tehotenstvo býva skutočne veľa. Od kariérnych, cez vzťahové, ekonomické, sociálne… Ale ak máte stabilného partnera, prácu, máte zabezpečené aspoň základné životné podmienky, máte [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Lenka

Som pôrodná asistentka s vysokoškolským diplomom a špecializáciou. Desať rokov pracujem na pôrodníckej klinike s čerstvými mamičkami. Individuálne študujem aj alternatívne cesty tehotenstvom, píšem blogy a mamičkám ponúkam pomoc v tehotenstve aj po ňom. Čo môžem urobiť pre Vás? Každé tehotenstvo, matka aj dieťa sú osobité. V nemocniciach aj ambulanciách, kde má zdravotnícky personál často plné ruky práce nie je priestor na vysvetľovanie, učenie, individuálnu pomoc. Mnohé by pri tom mamičkám pomohlo k bezstarostnejšiemu tehotenstvu, pôrodu aj starostlivosti o bábätko. S tým Vám viem pomôcť ja. Neznamená to, že nebudete chodiť k lekárovi. Ja Vás ale tehotenstvom môžem sprevádzať. Zodpoviem otázky o zdraví aj pocitoch. Otázky, ktoré sa možno lekára hanbíte opýtať, v poradni na ne žiaľ nie je čas, alebo Vám napadnú neskoro večer a bez odpovede nezaspíte. Bola som pri mnohých pôrodoch, desať rokov sa starám o mamičky a bábätká v pôrodnici. Počas mojej praxe som pochopila, že každá mamička, dieťa, pôrod aj dni po ňom sú intímne, individuálne a nesmierne dôležité. Nový život je zázrak a pri tomto zázraku vám chcem aj naďalej pomáhať. www.facebook.com/aporodna/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 97236x
Priemerná čítanosť článkov: 7480x

Autor blogu

Odkazy