Založ si blog

Kto je pôrodná asistentka?

 

Pôrodná asistentka je osoba, ktorá bola formálne prijatá do vzdelávacieho programu riadne uznaného štátom, úspešne ho absolvovala a získala požadovanú kvalifikáciu pre registráciu na výkon praxe porodnej asistentky.
Poskytovateľom pôrodnej asistencie je pôrodná asistentka s vyšším odborným vzdelaním, bakalárskym vzdelaním alebo vzdelaním v odbore ženská sestra. Vzdelávací program NESMIE byť kratší ako 3 roky, u pracovníkov, ktorí majú zdravotné vzelanie, nesmie byť kratší ako 18 mesiacov, musí mať 4600 hodín, z toho 50% musí tvoriť prax (zákon 212/2004 O odbornej spôsobilosti zdravotníckych pracovnikov).

Poskytovateľom pôrodnej asistencie sú registrované pôrodné asistentky a pôrodné asistentky s licenciou na výkon samostatnej zdravotníckej praxe.

Predmetom záujmu pôrodnej asistentky je žena ako celostná bytosť nachádzajúca sa v určitom prostredí a stavu zdravia, plod a novorodenec s právom na ohľaduplné zaobchádzanie.

Hlavným cieľom pôrodnej asistentky je udržať dobrý zdravotný stavu a zlepšiť kvalitu reprodukčného zdravia žien, ich detí, rodín a komunity. K dosiahnutiu tohto cieľa sú orientované všetky činnosti prispievajúce k podpore a udržaniu zdravia, zabraňujúce vzniku chorôb a pomáhajúce čo najskôr získať sebestačnosť.

Obmedzenie zásahov do pôrodu

30.01.2017

Pri nízkorizikovom tehotenstve by pôrodníci a ďalší poskytovatelia starostlivosti o rodičku mali zvážiť zásahy do pôrodu ako najnovšie zverejnila The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Praktici dbajú na záujmy rodičiek a detí, ale v mnohých prípadoch sú ich záujmy obmedzované kvôli relatívne zbytočným zásahom do pôrodu alebo používaniu [...]

Pohodlie domova alebo pôrodnica?

26.01.2017

Posledné roky sa v médiách mimoriadne často skloňuje téma domácich pôrodov. Nastal čas návratu do našej minulosti? Legislatíva sa na to pozerá šalamúnsky. Domáci pôrod nie je na Slovensku nijak právne upravený. Sto právnikov, stojeden názorov. Jeden výklad hovorí, že oficiálne a plánovane takto rodiť by žena nemala. Na druhej strane, čo nie je v zákone [...]

Kedy je optimálny čas na dieťatko?

22.01.2017

Mnohé z vás určite premýšľali nad touto otázkou. A pri najväčšej chuti a najlepšej vôli to občas dopadne celkom inak. Ideálnych podmienok určujúcich vhodný čas pre tehotenstvo býva skutočne veľa. Od kariérnych, cez vzťahové, ekonomické, sociálne… Ale ak máte stabilného partnera, prácu, máte zabezpečené aspoň základné životné podmienky, máte [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Lenka

Som pôrodná asistentka s vysokoškolským diplomom a špecializáciou. Desať rokov pracujem na pôrodníckej klinike s čerstvými mamičkami. Individuálne študujem aj alternatívne cesty tehotenstvom, píšem blogy a mamičkám ponúkam pomoc v tehotenstve aj po ňom. Čo môžem urobiť pre Vás? Každé tehotenstvo, matka aj dieťa sú osobité. V nemocniciach aj ambulanciách, kde má zdravotnícky personál často plné ruky práce nie je priestor na vysvetľovanie, učenie, individuálnu pomoc. Mnohé by pri tom mamičkám pomohlo k bezstarostnejšiemu tehotenstvu, pôrodu aj starostlivosti o bábätko. S tým Vám viem pomôcť ja. Neznamená to, že nebudete chodiť k lekárovi. Ja Vás ale tehotenstvom môžem sprevádzať. Zodpoviem otázky o zdraví aj pocitoch. Otázky, ktoré sa možno lekára hanbíte opýtať, v poradni na ne žiaľ nie je čas, alebo Vám napadnú neskoro večer a bez odpovede nezaspíte. Bola som pri mnohých pôrodoch, desať rokov sa starám o mamičky a bábätká v pôrodnici. Počas mojej praxe som pochopila, že každá mamička, dieťa, pôrod aj dni po ňom sú intímne, individuálne a nesmierne dôležité. Nový život je zázrak a pri tomto zázraku vám chcem aj naďalej pomáhať. www.facebook.com/aporodna/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 96870x
Priemerná čítanosť článkov: 7452x

Autor blogu

Odkazy